Román szakfordítás

Miért bízza ránk román szakfordítását?

Cégünk 2004 óta nyújt megbízható nyelvi szolgáltatásokat vállalatoknak. Mintegy 150 szakfordítóval dolgozunk együtt rendszeresen, nagyszámú nyelven és témakörben gyors lebonyolítással és rugalmas ügyintézéssel. Román szakfordításaink kiváló minősége érdekében fordítóirodánk ISO 9001-es auditált minőség­irányítási rendszert működtet. A rendszert 2010-ben vezettük be, auditálását az SGS tanúsító cég végzi.

Román szakfordítások terén a TrM Fordítóiroda a teljesség igénye nélkül az alábbi szakterületeken szerzett jártasságot (akár a magyar, akár más idegen nyelvek vonatkozásában): gazdasági szakfordítás, pénzügy, marketing és PR, kereskedelem, idegenforgalom és turiszitika, román jogi szakfordítás, műszaki szakfordítás, építőipar, informatika, tudományos területek, szépirodalom.

Irodánkat a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK) hivatalosan is regisztrálta, és a jogszabályokkal összhangban elkészíti angol szakfordításaink felülhitelesítését (apostille). Más nyelvek esetében ajánljuk záradékolt fordításainkat. Hiteles román szakfordítás: tudjon meg többet!!

Mire ügyeljek román szakfordításaimmal kapcsolatban?

Minden fordítási munka során érdemes mérlegelni a következő szempontokat:

időt vesz igénybe a szövegek előkészítése, például a PDF fájlok felismertetése és szerkeszthetővé konvertálása, a korábbi esetleges előzmények elemzése az új szöveg szempontjából, valamint egyedi román terminológia (tehát az Ön szövegéhez kapcsolódó egyedi szótár) készítése

egy tapasztalt román szakfordító munkanaponként 10-15 oldalnyi szöveget tud lefordítani megbízhatóan: ez azt is jelenti, hogy ennél nagyobb napi munkamennyiségnél fokozottan válik szükségessé a szöveg egységesítése, mivel a fordításon több szakember is dolgozik

Időbe telik a kész anyag véglegesítése is: ellenőrzés; igény szerint lektorálás (ilyenkor a szakfordítást egy másik román szakfordító is ellenőrzi, ahogyan azt az ISO17100-as szabvány is előírja); egységesítés; tördelés és formázás (hiszen a forrásszöveg és a kész román szakfordítás szövegének hossza általában eltér); a kért fájlformátum előállítása, igény szerint kiadványszerkesztés, illetve DTP. Időt vehet igénybe a záradékolás, hitelesítés, ha erre szükség van - és ha a kész záradékot nem e-mailen, hanem futárral kéri vissza, erre is időt kell hagyni a hiteles román szakfordítás elkészülte után

Gyors román szakfordításra van szüksége?

Gyakran előfordul, hogy egy-egy sürgős román szakfordításra nem egyszerűen "sürgősen", hanem azonnal (sőt, már tegnapra!) szükség lenne. Mi valószínűleg tudunk segíteni, hiszen nagyszámú román szakfordítóval dolgozunk.

Szakfordítási munkanyelveink

Román tolmácsolás

Román szakfordításon túl román tolmácsolási szolgáltatásokkal is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

Román szakfordítás

Bár a neve sejteti, sokan nem tudják, hogy a román nyelv (limba română) az újlatin nyelvek családjába tartozik. A meghódított trák és dák népek nyelvét magába olvasztotta a vulgáris latin, ezek, illetve számos más nyelv (mint például a környező szláv nyelvek, a török, a német, a görög, vagy akár a magyar) hatásának ötvözetéből fejlődött ki a román nyelv mai változata. A VII. századtól az egyik legnagyobb hatást az ószláv gyakorolta a románra, hiszen ez volt a közigazgatás, valamint az ortodox egyház nyelve is. Ez a befolyás végigkísérte a középkort, így az írásbeliség kezdetben (egészen a XVI. századig) óegyházi szláv nyelven, cirill betűk használatával létezett, és az első irodalmi, történelmi feljegyzések is ezen a nyelven íródtak. Később már elszórtan megjelentek a latin betűs szövegek, egy vegyes ábécét kialakítva a cirill és a latin betűk egyvelegéből. Végül 1860-ban hivatalosan is bevezették a latin betűs írást.

A XIX. századtól egy kulturális-társadalmi modernizációs folyamat vette kezdetét, amely nyelvi szempontból is változásokat hozott a "latinizálódás" égisze alatt, ami tulajdonképpen a latin eredetű szavak beékelésének folyamatát jelentette a román nyelvbe. Ennek köszönhetően ma is rengeteg olyan jövevényszó található a románban, amelyek formailag és szemantikailag is hasonlítanak más újlatin nyelvek kifejezéseihez. Rokonnyelveinek tekinthető például az olasz, francia, spanyol vagy portugál.

A román nyelv ma közel 24 millió ember anyanyelve, és összesen mintegy 30 millióan tudnak románul. Hivatalos nyelv Romániában, a Moldvai Köztársaságban, a Vajdaságban, illetve Transznisztriában (amely különálló, bár egyetlen ENSZ tagállam által sem elismert állam) - az utóbbi két országban moldáv és moldován a nyelv megnevezése, annak ellenére, hogy az eltérés mértéke annyira csekély, hogy inkább dialektusoknak mondhatóak, mintsem különálló nyelveknek. Számos országban fontos idegen nyelvnek számít, főként a nagy létszámú román anyanyelvű vendégmunkás révén, akik Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában élnek.

Nyelvtani szempontból a román az egyik legösszetettebb újlatin nyelv, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy rengeteg hatás érte a történelem során. Íme néhány nyelvtani érdekesség:

a románban gyakoriak a tőhangváltások

többféle eset különböztethető meg a román nyelvtanban: alanyeset, tárgyeset, birtokos eset, megszólító eset, részeshatározó eset, amelyek (a nem és a szám mellett) befolyásolják a toldalékolást

nem csak határozott, illetve határozatlan névelő, de melléknévi és birtokos névelő is létezik a román nyelvben

a személyes névmásoknak szintén sokféle alakja van, számtól, esettől, nemtől vagy pozíciótól függően

A többi újlatin nyelvhez képest a román nyelvnek van néhány sajátos karaktere is: a ș, ami a magyar s-nek felel meg, a ț, ami a magyar c megfelelője; a mássalhangzók közül pedig az ă, aminek hangtani megfelelője kissé hasonlít a magyar ö hangra; az î, ami csak a szavak elején használatos ebben a formában, szóba ékelt vagy szóvégi formája pedig az â (ez utóbbinak nincs magyarhoz hasonló hangalakja).

Kérjen ajánlatot román szakfordításra!

Adatait bizalmasan kezeljük! Kérjük, hogy a * jelű mezőket mindenképpen töltse ki.-
Ha a fordítandó anyagok személyes adatokat is tartalmaznak, azt itt jelezheti nekünk. Személyes adatok feldolgozásával kapcsolatosan lásd Általános szerződési feltételeinket is.
A fordítandó anyagokban személyes adatok.
Megismertem, megértettem és elfogadom a TRM Kft. adatkezelésének részleteit, amelyek ide kattinva tekinthetők meg   *
          
További elérhetőségek
E-mail: info@trmforditas.hu
Telefon: +36-1-59-99-299
Iroda: Ha felkeresne bennünket, kérjük, előbb telefonáljon! TRM Kft., 1015 Budapest, Hattyú utca 14.
Közösségi média